Seuraa Ifolor

Asiantuntija: Valokuvat auttavat muistamaan ja kohottavat itsetuntoa

Lehdistötiedote   •   Syys 20, 2016 08:00 EEST

Vuosittain järjestettävää Muistiviikkoa vietetään tänä vuonna 19.–25. syyskuuta, jolloin käynnistyy myös Ifolorin #muistatko-kampanja. Ifolor haluaa kiinnittää huomiota valokuvien voimaan ja lahjoittaa Suomen 44 muistiyhdistykselle yhteensä 10 000 valokuvaa.

Suomen Dementiayhdistyksen muistiasiantuntijan Mirja Hynnisen mukaan valokuvalla on valtava teho niin muistisairaiden terapiavälineenä kuin identiteettityökaluna tavallisille ihmisille.

”Valokuvat ovat tehokkaita muistiherätteitä samaan tapaan kuin tuoksut, sillä ne aiheuttavat usein välittömän kehollisen reaktion. Muistisairas ei välttämättä pysty sanallistamaan kokemusta, mutta valokuvia katsellessa huulille nousee usein hymy”, Hynninen kertoo.

Tehokkuus perustuu siihen, että kuvat on rajattu tiettyyn hetkeen eikä käytössä ole muita aisteja kuin näkö. Siksi valokuvia on helppo käsitellä kognitiivisesti. Myös valokuvaterapian pioneeri Judy Weiser toteaa, että muistimme on pitkälti kuvallista*.

Ifolor lahjoittaa Muistiviikon kunniaksi 10 000 valokuvaa Suomen 44 muistiyhdistykselle, joissa valokuvat toimivat konkreettisina työvälineinä.

”Halusimme tehdä lahjoituksen, jossa tuotteemme tuovat iloa ja parantavat arjen hyvinvointia. Lahjoitus auttaa sekä muistisairaita, heidän läheisiään että heitä, jotka tekevät työtä muistisairauksien parissa”, Ifolorin sisältöpäällikkö Päivi Pietarinen sanoo.

Tallenna myös arkea

Valokuvat ovat yhtä lailla tärkeitä terveille, sillä niiden avulla voi tutkia ja jäsentää omaa elämää ja rakentaa identiteettiä. Parhaimmillaan kuvat kohottavat itsetuntoa ruokkimalla meihin kaikkiin sisäänrakennettua nähdyksi ja hyväksytyksi tulemisen tarvetta. Weiserin mukaan valokuva on kuin peili, josta tarkastella itseä.

”Valokuvien läpikäyminen on kuin oman elämän inventaario: se muistuttaa, mistä kaikesta on selvinnyt ja, mikä on tärkeää – ja suuntaa myös tulevaa. Omien kuvien järjestely on panostusta omaan hyvinvointiin, sillä se auttaa katsomaan itseään armollisesti”, Hynninen sanoo.

Hynninen haluaa painottaa, että on tärkeä kuvata muutakin kuin häitä, syntymäpäiviä ja hautajaisia.

”Koska elämämme koostuu pääasiassa arjesta, olisi hyvä, että vanhoja muistellessa kuvia olisi myös ihan tavallisista tilanteista. Koskaan ei voi tietää, mikä hetki muodostuu tärkeäksi”, Hynninen toteaa.

Pelkkä kuvaaminen ei tietenkään riitä, sillä kameran muistiin tai kovalevylle hautautuneet kuvat tuskin täyttävät tarkoitustaan. Weiserin mukaan myös se, miten kuvat järjestetään ja esitetään, on merkityksellistä.

Hynninen kertoo, että terapiassa toimivat erityisen hyvin paperiset, käsin kosketeltavat kuvat. Hän on nähnyt, kuinka varsinkin ikäihmisille kuvan saaminen näppeihin on lähes pyhä hetki.

Kuvia kannattaa hyödyntää myös muun muassa kuvakirjoissa ja kollaaseissa.

”Kuviahan otetaan niistä, ketkä ovat sinulle kaikkein rakkaimpia, joten niillä voi ilmaista arvostusta ja yhteenkuuluvuutta. Siksi esimerkiksi kuvakirja on mainio lahja ystävälle tai perheenjäsenelle.”

*Weiser, Judy (1999). Photo Therapy Techniques; Exploring the Secrets of Personal Snapshots and Family Albums. PhotoTherapy Centre, Vancouver.

Lisätietoa kampanjasta osoitteessa www.ifolor.fi/muistatko.

19.–25. syyskuuta vietettävällä Muistiviikolla puhutaan muistisairaiden ja heidän läheistensä oikeudesta hyvään ja omannäköiseen elämään.

Median yhteydenotot:
Päivi Pietarinen, Ifolor
paivi.pietarinen@ifolor.fi
+358 40 823 9226

Hanna Lehtinen, Miltton
hanna.lehtinen@miltton.fi
+358 44 548 5421

Ifolor on Suomen markkinajohtaja kuvatuotteiden valmistuksessa. Yritys tunnetaan korkealaatuisista kuvatuotteista ja niiden helppokäyttöisistä tilausohjelmista. Ifolor on yksi Suomen arvostetuimpia ja suositelluimpia verkkokauppoja. Ifolorin liikevaihto on 20 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa Keravalla työskentelee 90 henkilöä. Ifolor kuuluu Euroopan laajuisesti toimivaan Ifolor-konserniin, joka on sveitsiläinen perheyritys. www.ifolor.fi

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.