Seuraa Ifolor

Ifolorin tutkimus: Perinteiset roolit jylläävät perhejuhlien järjestämisessä – naiset kantavat vastuun

Lehdistötiedote   •   Touko 29, 2018 08:00 EEST

Naiset kantavat suurimman vastuun perhejuhlien suunnittelusta ja huolehtivat myös juhlaväen kuvaamisesta, kertoo ifolorin tuore tutkimus.

Toukokuu ja kesäkuukaudet ovat ylioppilasjuhlien, ammattiin valmistumisen, häiden ja muiden perhejuhlien kiireisintä aikaa. Suomen johtava kuva-alan yritys ifolor halusi selvittää, miten suomalaiset nykyään järjestävät perhejuhlia.

Ifolorin markkinointipäällikkö Päivi Pietarinen yllättyi siitä, että naiset kaiken muun suunnittelun ja järjestämisen ohella vastaavat pitkälti myös juhlien valokuvaamisesta. Perinteisesti on ajateltu kuvaamisen olevan suomalaisissa perheissä lähinnä miesten hallussa.

”Äidit kantavat kuvaamisesta enemmän vastuuta kuin isät. Lähes 60 % äideistä kertoo olevansa perhejuhlien pääasiallinen kuvaaja”, Pietarinen sanoo.

”Vaikka tasa-arvo miesten ja naisten välillä on Suomessa kehittynyt myönteiseen suuntaan, perhejuhlien järjestämisessä perinteiset roolit jylläävät edelleen. Tutkimuksemme mukaan vastuu perhejuhlien suunnittelusta ja järjestämisestä lankeaa pääasiassa naisten kontolle. Äideistä liki 80 % suunnittelee juhlia kunnolla, kun taas isistä vain puolet”, Pietarinen kertoo.

Ifolor tutki myös muuttuvien perhemuotojen vaikutusta suomalaiseen juhlakulttuuriin.

”Meitä kiinnosti, miten uusperheet selviytyvät perhejuhlien järjestämisestä, kun mukana on edellisiä puolisoita ja isovanhempia monestakin eri kokoonpanosta. Oletimme, että juhlissa olisi enemmänkin jännitteitä, mutta tulos yllätti. Suomalaiset näyttävät hoitavan aika sujuvasti haastavatkin tilanteet. Joka kolmas oli jopa sitä mieltä, että uusperheys ei ole lainkaan vaikuttanut juhlien järjestämiseen. Pelkästään oman uusperheen kesken halusi juhlia vain joka neljäs uusperheessä elävä.”

Tutkimuksessa käytiin läpi myös eron jälkeisiä tunnelmia. Eronneista viidennes kertoi lopettaneensa perhejuhlien järjestämisen, mutta vain 7 % koki perhejuhlat ahdistaviksi.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset luottavat itseensä perhejuhlien dokumentoijana: 70 prosenttia vastaajista ei ole koskaan käyttänyt ammattikuvaajaa perhejuhlissa.

”Jos ihmiset tilaavat ammattikuvaajan, he haluavat hänet nimenomaan häihin. Meidät kuitenkin yllätti, että tutkimuksemme mukaan suomalaisista vain 8 % pitää omaa hääkuvaa yhtenä elämänsä arvokkaimmista kuvistaan. Edelle menee jopa oman lemmikin kuva, jonka valitsee yhdeksi tärkeimmistä kuvista 16 prosenttia suomalaisista.”

Lisätietoja:

Ifolor, markkinointipäällikkö Päivi Pietarinen, 040 8239 226, paivi.pietarinen@ifolor.fi

www.ifolor.fi

Ifolor teetti perhejuhlien suunnittelua sekä kuvaamista koskevan tutkimuksen ”Kuluttajaselvitys suhteesta kuviin ja kuvaamiseen 2018” Kantar TNS:llä. Tutkimus toteutettiin huhtikuussa 2018, ja siihen osallistui yhteensä 1053 15–79-vuotiasta suomalaista, joista ydinperheisiin kuului 49 % ja uusperheisiin 9 %.”Harmittaa, kun juhlia ei kuvattu kunnolla” – prosenttilukuja suomalaisten perhejuhlista

11 % uusperheessä elävistä kutsuu myös entiset puolisot mukaan perhejuhliin

30 % mielestä perhe- ja sukujuhlat eivät ole yhtä merkittävässä roolissa elämässä kuin juhlat ystävien kanssa

23 % suomalaisista kuvaa perhejuhlia aina ja 38 % ainakin useimmiten

4 % suomalaisista ei kuvaa perhejuhlia koskaan

66 % mielestä on tärkeää, että kaikki juhliin osallistuvat näkyvät kuvissa

60 % mielestä ryhmäkuvien ottaminen perhejuhlissa on luontevaa perhemuodosta riippumatta

58 % on joskus harmittanut, että hänen juhliensa valokuvaaminen on ollut puutteellista

57 % mielestä on tärkeää, että juhlista otettuja kuvia jaetaan osallistujille

27 % on enemmän kuvia juhlista ystävien kanssa kuin perhejuhlista

Ifolor: Kuluttajaselvitys suhteesta kuviin ja kuvaamiseen, 2018

Ifolor on Suomen markkinajohtaja kuvatuotteiden valmistuksessa. Yritys tunnetaan korkealaatuisista kuvatuotteista ja niiden helppokäyttöisistä tilausohjelmista. Ifolor on yksi Suomen arvostetuimpia ja suositelluimpia verkkokauppoja. Ifolorin liikevaihto on 20 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa Keravalla työskentelee 90 henkilöä. Ifolor kuuluu Euroopan laajuisesti toimivaan Ifolor-konserniin, joka on sveitsiläinen perheyritys. www.ifolor.fi

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.