Seuraa Ifolor

Luontokuvaajan 5 vinkkiä – näin saat kesä-Suomen parhaat kuvat

Lehdistötiedote   •   Heinä 06, 2018 08:30 EEST

Kuva: Hannu Moilanen

Luonto on suomalaisten suosituimpia kuvauskohteita, kertoo ifolorin tutkimus. Saariketusta tuttu luontokuvaaja Hannu Moilanen antaa 5 vinkkiä, miten kuvaus parhaiten onnistuu.

Ifolorin markkinointipäällikön Päivi Pietarisen mukaan suomalaiset kuvaavat luontoa nyt entistäkin enemmän. Myös lähiluonnon merkitys korostuu: kuviin tallentuu niin pihapiirin lintuja kuin citykettujakin.

Ifolorin tutkimuksen mukaan suomalaisista yli puolet kertoo ottavansa luontokuvia. ”Luonto on toiseksi suosituin kuvauskohde heti loma- ja matkakuvien jälkeen”, Pietarinen kertoo.

Suomalaiset teettävät ifolorilla luontokuvista paljon kuvakirjoja, ja luonto on suosittu aihe ifolorin kuvakirjakisassa.

”Monet näistä kirjoista ovat todella huikeita. Kuvakirja onkin hieno ja samalla helppo tapa dokumentoida ympäristöä, kertoa tarinoita sanoin ja kuvin”, Pietarinen sanoo.

Tämän tietää myös kokkolalainen Hannu Moilanen, joka on eläkkeellä oleva opettaja ja intohimoinen luontokuvaajaa. Hänen Saarikettu-kirjansa voitti ifolorin Vuoden kuvakirja -kilpailun vuonna 2017.

Näillä Moilasen 5 vinkillä hyvän luontokuvan ikuistaminen onnistuu tottumattomaltakin kuvaajalta:

1. Tee tuttavuutta

”Ihminen pystyy usein totuttamaan eläimet läsnäoloonsa, kun vain tekee sitä kärsivällisesti. Luonnossa on oltava usein ja riittävän kauan, että eläimet kokevat ihmisenkin olevan osa metsää. Tuon jälkeen lintua tai muuta eläintä voi kuvata, koska se ei koe ihmistä enää uhaksi.”

2. Unohda automatiikka

”Opettele kameran manuaaliset säädöt kokeilemalla: ylivalota, alivalota, vaihtele suljinnopeuksia ja herkkyyttä. Näin syntyy hienoja vastavalokuvia, saat esiin jopa yksittäiset lumikiteet tai pysäytät linnun siipien liikkeen.”

3. Opettele asemointi

”Perspektiivejä, horisontteja ja kultaisia leikkauksia voi oppia tutkimalla kuvataidetta. Maalausten avulla voit totuttaa silmää siihen, miten hyvä kuva rakennetaan. Kun asemointia on miettinyt jo valmiiksi, se tulee selkäytimestä myös silloin, kun eteen tulee äkkiä oudompikin kuvaustilanne.”

4. Hanki kauko-objektiivi

”Kahdella objektiivilla pärjää mainiosti aluksi. Eniten käyttämäni objektiivi on 24–70-milliä. Sellaisella saa hyvin kuvattua maisemakuvia yöllä ja päivällä. Mikäli haluat kuvata lintuja tai pieniä ja arkoja eläimiä, hanki teleobjektiivi, esimerkiksi 300-millinen riittää tähän tarkoitukseen hyvin.”

5. Kuuntele hiljaisuutta

”Luonnossa ei kannata juosta ympäriinsä koko ajan miettien, saisiko jostakin kuvia, vaan istu välillä rauhassa aloillesi. Itse käyn melkein joka päivä retkellä, mutta usein en ota yhtään kuvaa koko aikana. Olen vain ja nautin ja katselen mahdollisia kuvauspaikkoja.”

Lisätietoja:

Ifolor, markkinointipäällikkö Päivi Pietarinen, 040 8239 226, paivi.pietarinen@ifolor.fi, www.ifolor.fi

Ifolor teetti kuvaamista koskevan tutkimuksen ”Kuluttajaselvitys suhteesta kuviin ja kuvaamiseen 2018” Kantar TNS:llä. Tutkimus toteutettiin huhtikuussa 2018, ja siihen osallistui yhteensä 1053 15–79-vuotiasta suomalaista.

Ifolor on Suomen markkinajohtaja kuvatuotteiden valmistuksessa. Yritys tunnetaan korkealaatuisista kuvatuotteista ja niiden helppokäyttöisistä tilausohjelmista. Ifolor on yksi Suomen arvostetuimpia ja suositelluimpia verkkokauppoja. Ifolorin liikevaihto on 20 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa Keravalla työskentelee 90 henkilöä. Ifolor kuuluu Euroopan laajuisesti toimivaan Ifolor-konserniin, joka on sveitsiläinen perheyritys. www.ifolor.fi

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.